Stigma på soverommet

Published by Byron in the blog Byron's blog. Views: 624

I går brukte jeg litt for mye tid på Twitter og her inne på NRK Fordypnings sak om drap begått av personer med en psykiatrisk diagnose. Merker jeg blir sliten av all negativiteten som den slags journalistikk fører med seg, tror det er best med pauser fra tid til annet.

Men i går fikk jeg servert et godt eksempel på hvordan NRKs ubegrunnede kobling mellom drap og psykiske lidelser skaper fordommer og stigma. Jeg nevnte nemlig saken for min samboer, og hun reagerte instinktivt med å si noe sånt som dette: "ja, alle vet jo at folk med psykiske lidelser er farlige, jeg ville ikke likt å være i samme rom som en av dem". Jeg hadde vanskelig for å holde latteren tilbake da jeg påpekte at hun hver natt deler seng med en mann som har en psykisk lidelse, uten andre tilstede i rommet.

Vi diskuterte saken videre, og hun innså fort at det ikke er slik at alle med en psykisk lidelse er farlige, men at det er andre faktorer som avgjør om man er farlig eller ikke (som for resten av befolkningen). Men jeg synes det er et godt eksempel på hvor virkningsfull NRKs frykt-retorikk er. Evolusjonen har sørget for at vi reagerer med frykt når vi møter en potensielt farlig situasjon, og oppslag av den typen som NRK kommer med går rett i magen på folk: "gæringer er farlige, det vet vi jo alle sammen".

Mennesker er ganske dårlige til objektivt å evaluere risiko, vi går gjerne for magefølelsen, med mindre vi kjenner fakta og har erfaring med emnet. Dette vet NRK og derfor selger frykt-retorikken deres. Og hver gang mennesker som ikke besitter vår detaljkunnskap og erfaring om psykisk sykdom hører NRKs retorikk, så forsterkes fordommene ("javisst, gærningene er farlige, var det ikke det jeg visste!").

Når NRK spiller på frykt og fordommer, så skader det psykiatrien og alle som har (eller kjenner noen som har) en psykisk lidelse. Vi har et ansvar for å opplyse de rundt oss når NRK appellerer til den fryktsomme magefølelsen. Her må litt hodevirksomhet til.
You need to be logged in to comment