"Kast maska"

Published by Byron in the blog Byron's blog. Views: 944

Folkehelsekampanjen til Verdensdagen for psykisk helse vil i år oppfordre til å "Se hverandre - kast maska". På den ene siden er målet utvilsomt høyverdig:

Hvert lille (positive) bidrag til åpenhet og forståelse hjelper, men jeg merker jeg blir mer skeptisk når jeg ser noen av eksemplene:

Dette er hverdagslige problemer som jeg har opplevd selv, og som sikkert de fleste andre også vil nikke gjenkjennende til. Men tenker jeg tilbake på tiden før jeg ble syk (eller diagnostisert), så er jeg usikker på om slike erfaringer ville hjulpet meg i å virkelig forstå en person som ikke har vært ute av huset i lange perioder pga. paranoia eller som har gitt opp alt av personlig hygiene i ukesvis pga. dyp depresjon.

Noen "riper i lakken" er større og dypere enn andre, og det virker en smule overfladisk å sidestille alle riper. For hvem har mest å tape (i form av negative reaksjoner av ymse slag) på å være åpen om ripa i lakken? Hun som strøk på eksamen, eller hun som var alvorlig psykisk syk i lang tid?

Jeg anerkjenner gjerne at mindre press på et vellykket ytre kan være et godt allment tiltak for den psykisk folkehelsa generelt, men så lenge fordommer mot psykisk sykdom lever i beste velgående så virker fokuset på riper i lakken en smule... overfladisk.

Masker kan være gode å ha i noen situasjoner.
Du, Marie, Ingvill og 4 andre liker dette.
You need to be logged in to comment