Bipolare lederegenskaper?

En tråd i 'Forskning' startet av Byron, 15 Aug 2014.

Stikkord: Legg til stikkord
 1. Byron

  Byron Nytt medlem

  Ny studie fra Sverige viser at personer med kun bipolar lidelse (ikke annen sykdom) og deres søsken, i større grad har lederstillinger enn befolkningen ellers.

  Definitivt noe som bør tas med en stor klype salt, men interessant om det stemmer.
   
 2. Vasp

  Vasp Gjest

  Da blir jo også spørsmålet: Hvor mye er disse lederne preget av bipolaritet? For noen vil den gi redusert arbeidskapasitet og kanskje uføretrygd og på sitt aller vondeste; institusjonalisert. Men, den litt lettere varianten, der man kanskje kan stille spørsmål ved om de bipolare trekkene er store nok til å "trenge" diagnostisering, men siden det er pop og fint så gjør man det alikevel. En leder vil i mange type lederstillinger ha hektiske perioder som man kan etterdefinere som mani eller hypomani, etter de kriteriene man blir spurt etter : sov du lite? Jobber du mye? Sjonglerte aktiviteter? osv. Her vil selvraporteringa sikkert være høy. Og, det depresive aspektet er jo også subjektivt, og å være leder er sikkert også vanskelig som gir perioder med mye grubling etc.

  Om man klarer å håndtere en lederstilling synes jeg det godt skal gjøre å ha en alvorlig grad av bipolarlitet iallefall. (Selv om det jo kan være god medisinering eller kognetiv jobbing.)
   
  Inger liker dette.
 3. Byron

  Byron Nytt medlem

  Nå har jeg sett litt på grunnlaget for artikkelen på forskning.no, og det ser ut til at de har overdrevet en smule...

  Her er en oppsummering skrevet av forfatteren selv (fra hans doktoravhandling):

  For det første er det altså ikke bipolare lidelser i seg selv som er forbundet med lederegenskaper, men trekk (ukjente sådanne) som vi må anta er assosiert med bipolare lidelser, siden vi finner dem både hos personer med en bipolar lidelse og deres søsken. For det andre er det noen metodologiske problemer som jeg kan finne noen god diskusjon av. Er det f.eks. tilfeldig hvem som søker seg til befalsskole eller som søker seg til rikspolitikken? Åpenbart ikke. Og den skjevfordelingen som skjer i denne selv-utvelgelsen er ikke 100 % genetisk, sosiale faktorer spiller også inn. Dermed må vi spørre oss: kan det være slik at personer fra enkelte grupper og samfunnslag har bedre odds for å få lederstillinger, på tross av en bipolar lidelse? Og er det virkelig lederegenskaper i seg selv som er det avgjørende for å nå langt i f.eks. rikspolitikken?
   
 4. Lilja
  Denne meldingen av Lilja har blitt fjernet fra offentlig innsyn. Slettet av Lilja, 20 Aug 2014.
  17 Aug 2014 Vis

Del denne siden